Latest

Ska vi använda glycerinet (glycerolen) till vinbryggningen eller till att tillverka jättestora såpbubblor?

För hembryggning av vin kan glycerin användas för att höja bodyn i vin. Det är glycerin (glycerol) som skänker fyllighet i vin.

Vin, mjöd, cider, champagne och Ready to drink drinks kan förbättras med glycerin (glycerol). Det funkar vanligtvis på sprit såsom fruktvodka och tillika i öl, man får prova sig fram.

Glycerin produceras i vinet under jäsningen men en del vinjäster tillverkar för lite om man har för lite frukt. Då känns vinet tunt och blaskigt.

Man kan sätta till glycerin när som helst i tillverkningen men synbarligen är det bäst när vinet skall buteljeras alternativt drickas. Doseringen är 1-5 g per liter vin. Som regel räcker 1 g mer än väl.

Glycerin till såpbublor:

Glycerin ser till att såpbubblorna blir riktigt stora

Såpbubblor förundrar samt underhåller vuxna såväl som barn. Ifall du gillar att göra egna bubblor men tycker att det är tråkigt med de små som man får till med vatten samt diskmedel så bör du testa en mix med glycerin, även kallat för glycerol.

Glycerinet finns i många produkter som finns i ditt hem såsom fuktgivare i hudprodukter, tvålar, tandkräm och till och med i flera matvaror samt drycker. I vin är det glycerin som skänker fylligheten.

Vad är glycerol och är det absolut säkert att göra såpbubblor till barnen med detta?

Glycerol är en trevärdig alkohol som man finner i fett och som har formen av en vätska som inte har någon kulör eller lukt. Man finner glycerinet på skilda håll i naturen och till och med i vår egen kropp.

såpbubblor

Det var sannerligen en svensk apotekare vid namn CW Scheele som upptäckte att man kunde få fram glycerin från olivolja genom en kemisk process som går ut på att man delar upp en molekyl i två olika delar.

Man kan framställa glycerinet på syntetisk väg och det finns också vegetabiliska (bildas vid alkoholjäsning och kan separeras ut och säljas) och animaliska varianter av det.

Om du vill glycerin införskaffa så kan du handla det online som på allt-fraktfritt.se eller på ett lokalt apotek. Då glycering används som smakförbättrare i vin (1-5 g per liter) kan det vara lönt att dessutom titta på hembryggning.se. Det här är en laglig produkt som är rätt bra att ha hemma för dagar då man behöver lite oförvanskad och rolig underhållning till de små.

Så gör du hemmagjorda stora såpbubblor med glycerol

Såpbubblor med glycerin är en höjdare för de kan bli riktigt stora. Allt du behöver är vatten, glycerinet, en aning socker och så vanligt diskmedel. Mixa ihop i en skål och doppa sedan det arbetsredskap som du vill skapa bubblorna med i denna.

Man kan göra en egen ram med två pinnar och två snören som man spänner mellan pinnarna. Detta är ett instrument som är lätt att doppa i glycerinlösningen. Därefter så är det enbart att bringa verktygen framåt i luften varefter bubblorna kommer att skapas. Länk till mer info.

Såpbubblorna är bäst att pyssla med utomhus men man kan också leka med dem i badrummet. Man kan faktiskt skapa bubblorna med armar samt händer genom att tvåla överkroppen med glycerinlösningen eller fullkomligt vanlig duschkräm med hög glycerinhalt.

Genom att frambringa en ring framför överkroppen med armarna så får man stora bubblor som därefter kan flyga ut över badrumsgolvet. Detta är något du kan testa på badhus där man brukar ha glycerinrik tvål i duscharna.

Men är inte glycerin farligt att använda hemma?

Den som undrar “är glycerin farligt?” bör ta en titt på samtliga produkter som finns i hemmet och som innehåller denna produkt. Ifall man har en glycerolflaska så är den i sig inte farlig. Ifall man dessutom har lite salpetersyra i hemmet så kan det dock vara plats att hålla dessa två ämnen långt från varandra.

Ifall man blandar salpetersyran och glycerinet så får man nitroglycerin och det är farligt. Tappar man en behållare med denna blandning i golvet så får man en grann liten explosion. Det här bör du självklart undvika men det vanliga glycerinet är helt säkert att använda sig av för lek, mat, dryck samt för hudvård.