Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Det är kul med blindtest. Det går utmärkt att prova till vardag som fest. Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Eller Pommac Champis, eller tutti frutti, för frågan är om du överhuvudtaget kan känna skillnaden.

läskedrycker

Om du aldrig känt de äkta smakerna vet du kanske inte hur det ska smaka. Det är kanske inte så viktigt ändå? Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är som en smak av Sverige

Det är faktiskt så att många känner igen Pommac i blindtest. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Men du behöver inte köpa Pommac i flaska.

Det funkar lika bra med essenser. Hos allt-fraktfritt.se heter champis Fruktis.Aromhuset är som vanligt tillverkare.

Du väljer själv om du vill göra Pommac eller Champis. Du får välja. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Du kan anpassa smaken med koncentraten. Öka och minska mängden kolsyra.

Aromhuset producerar bäst smakessens. De har tillverkat läskkoncentrat sedan 80-talet. Andra större företag som AGA kan inte konkurrera på lika villkor då butikerna pressar priserna.

Företaget Vikingsoda kuppade sina produkter. De ville ge Aromhuset en match. De fuskade med produkterna och använde billigare alternativ.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Då behövs 1 1/4 dl läskkoncentrat till en liter läsk.

Koncentraten ger ofta mycket godare läsk

Smaksatt vatten är godare än många av de läskedrycker som säljs idag. Det blir mindre socker men samtidigt mer smak. Det gör den lite nyttigare en vanlig läsk. Detta oavsett smak.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. Sockret reduceras först med 80 %. För att absorbera resten av sockret tillsätter man vattenlösliga kostfibrer.

På så sätt slipper man de riktiga sockerbomberna. För frukten innehåller kost-fibrer.

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Det betyder att du kan göra egen Pommac. Kör sedan ett blindtest.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Än har vi inte gett upp. Men många aktörer är ju uppköpta idag.

För att göra sockerdricka mixar man smakerna päron och citron. Det var Saturnus som var först ut med receptet. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Det är en fruktchampagne och läsk på samma gång. Båda namnen anspelar på Champagne, Pommac är ett vindistrikt i Champagne. Fruktis och Champis är samma sak när det kommer till läskkoncentrat.

En riktig fruktsoda ska både smaka och lukt lime och citron. Finns i hela världen men frågan är om inte Pripps på sin tid hade den bästa. Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

Julmust är lika svenskt som regn på midsommar. Coca cola är världsledande inom Cola. Andra menar att Cuba Cola smakar bättre.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Från början såldes läsk endast på apotek, när bryggerierna tog över blev varumärket Apotekarnes ett lyckokast. Pripps har varit bäst.

Det är enkelt att göra egna blindtester hemma

Sprid ordet om blindtest och bjud in dem som vill vara med. Be dem att blunda. Du talar om att du kommer att bjuda på tre olika drickor. Tala om vad drickat heter.

Det blir roligast om smakerna är lika. Låt alla smaka. Sen får de tala om vad de tyckte.

Berätta resultatet av testet när alla svarat. Pommac kommer att vara lättast att peka ut. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. kolsyremaskin smaker Den som vinner kan få en hel flaska av hemmagjord läsk.

Du kan bjuda på Pommac och Champis direkt också. Det kommer att bli både kul och gott.